top of page

Is er markt voor Marqt?

Marqt, de supermarktketen met duurzame en 'eerlijke' producten, bestaat tien jaar. Later in het jaar spreken we de mensen van Marqt zelf, maar ondertussen houden we de supermarkt tegen het licht met retailexpert Fred Rutgers. 'Als je tien jaar geleden in staat was om dit concept te verzinnen, dan verdien je wel een beetje het criterium visionair'.

Marqt speelt in op de trend ambachtelijk, eerlijk en duurzaam en richt zich op het hogere segment in de grote steden. Is er plaats voor een dergelijke formule? Rutgers: ,,Ja steeds meer. Ze hebben een heel klein beetje de extreme kantjes eraf gevijld. Of je hebt een volledig biologisch-dynamisch kleinschalig winkeltje, of een grote supermarkt. Marqt is er op een slimme manier tussen gaan zitten door voor kwaliteit, eerlijk, smakelijk en traceerbaar te gaan. Biologische winkels zijn vaak meer gericht op groen dan per se heel goed, waardoor het soms ten koste gaat van de kwaliteit. Ik vind dat Marqt het best goed doet." Waar zie je dat aan? ,,Internationaal is dit een enorme trend. In Engeland komt bijvoorbeeld de ouderwetse melkboer weer terug met melk in glazen flessen. Uiteraard om te strijden tegen de plastic soep én we weten weer waar het vandaan komt. Zo'n glazen flesje moet wel weer twintig keer hergebruikt worden. Beter willen zijn dan supermarktverpakkingen: dat werkt als een speer en groeit als een wilde. Niet alleen marktonderzoek, maar ook het koopgedrag toont aan dat mensen bereid zijn om zelfs twee keer de prijs van supermarktmelk te betalen voor melk in een glazen fles. De melkboeren die het doen in Engeland krijgen het steeds drukker en gaan volledig terug in een ouderwetse baan. Als dat daar kan dan is dat het bewijs dat Marqt op een interessant spoor zit op dit moment."

De concurrenten van Marqt lijken ketens als Ekoplaza. Wat zijn de verschillen tussen die formules? ,,Marqt winkels zijn toch meer op beleving gericht. Biologisch heeft de neiging naar geitenwollensokken concept te gaan. Dan wordt ineens de inrichting heel saai. Daar wordt op bespaard. Het mag dan bijna niet meer leuk zijn. Marqt heeft dat goed gezien. Het gaat weliswaar niet in Zuid-Laren een succes worden, want daar zijn te weinig mensen die bereid zijn om te betalen. Naarmate die trend die nu toch echt wel bezig is doorzet, dan ga je er steeds meer mensen voor vinden en kun je geleidelijk aan naar kleinere plaatsen migreren."

Wat is de kracht en de zwakte van Marqt? ,,Heel simpel: economie. We zitten nu nog even in een hoogconjunctuur en mensen hebben geld, dus mag het allemaal wel wat kosten. Maar mensen vinden het milieu, duurzaamheid en planeet geweldig zolang ze het kunnen betalen. Als ze krap bij kas zitten dan wordt daar ook snel het mes in gezet. Bijvoorbeeld woningisolaties, zonnepanelen, elektrisch rijden: allemaal prachtig, maar het moet niet overdreven veel geld kosten. Met het concept van Marqt gaan ze geen prijzenoorlog winnen van de Jumbo of de Dirk. Het is geen koopje, maar je krijgt wel iets heel goeds. Als ik moet kiezen heb ik liever drie keer in de week een echt lekker stuk vlees dan iedere dag troep. Dat is een keuze die steeds meer mensen maken. Daar spelen zij retegoed op in. Als je tien jaar geleden in staat was om dit concept te verzinnen, dan verdien je wat mij betreft ook wel een beetje het criterium visionair." In tien jaar tijd lijkt Marqt slechts gestaag te groeien, van eerst drie naar nu vijftien supers. Directeur Quirijn Bolle wil naar zestig winkels en dat stap voor stap doen. Gaat het allemaal niet een beetje langzaam? ,,Ik vind het een verstandige strategie. Hij kan zich gaan uithollen door te over

financiëren en woeste kapitaalacties te doen om snel te groeien, maar daar word je ook heel kwetsbaar door. Ze zijn toch al iets kwetsbaarder dan een traditionele supermarkt vanwege het concept. Ik zou me niet een speelbal laten maken van economische invloeden van buitenaf. Bij Marqt zie ik heel langzaam een tempoverhoging. De melkboer is niet de enige die terug is, want je ziet ook boeren met andere exploitatievormen komen rond kwaliteit. Als dat nog verder aantrekt, dan gaat die groei van Marqt ook sneller.''

Heeft Nederland het een beetje op de rit als het gaat om duurzaamheid? ,,Geen koe zo bont of er zit een vlekje aan. We doen hier ook echt wel de nodige dingen niet goed, maar we doen het wel steeds beter. We waren een tijdje het sufferdje van de klas, maar zijn met woeste inhaalslagen bezig. Het bewustzijn dat je van bepaalde voedingstoffen ziek wordt, is groter. Jaren geleden hadden we het nog over de waterbommen, tomaten zonder smaak. Nu komen ze weer met smaakvolle tomaten, komkommers en andere groenten." Waarom nu pas? ,,Distributie. Het is een beetje het kip of ei verhaal. Als ik als boer een smaakvolle tomaat maak die iets duurder is, maar Aldi, Jumbo en AH willen de goedkoopste, dan valt het exploitatiemodel weg. Door distributiekanalen als Marqt of Ekoplaza en tegenwoordig ook AH - dat steeds meer goede producten in de schappen begint te leggen - trekt het elkaar op. Het één kan niet zonder het ander. En dan zit je als Marqt best in een lekkere uitgangspositie. Je hebt al tien jaar aan je marktpositie kunnen timmeren."

Marqt moest in 2017 voor het eerst winst gaan maken. De cijfers zijn nog niet bekend. Maar de eerste winst na tien jaar, is dat gezond voor een retailer? ,,Normaal gesproken hoop je dat na een jaar of drie wel te hebben. Marqt is nooit gestart met de visie 'wij gaan zakken vullen'. Duurzaamheid heeft meer tijd nodig, maar het duurt dan ook langer voordat je onderuit gehaald wordt. Ik geloof wel in zo'n concept. Ik zie in de online markt al andere exploitatiemodellen waarbij winst überhaupt geen thema meer is. Daar wordt aandeelhouderswaarde op een andere manier gecreëerd: door heel veel marktaandeel te claimen businesswaarde geven. Daardoor stijgen de aandelen. Het duurzaamheidsmodel, mensen blij maken, een bijdrage leveren aan de planeet: dat is ook een rendement. In biologische kringen is keiharde economie ook wel schuttingtaal. Dat wordt wel een beetje veroordeeld. Geld verdienen, prima, maar niet ten koste van mens en planeet."

Mag het biosegment meer aan zijn of haar pr doen? ,, Ze moeten het heel erg hebben van mond-tot-mondreclame, omdat ze de doelgroep niet via de media bereiken. Dat doen ze daar wel goed. Ze maken het verhaal in die winkelen inspireren mij om het verhaal door te vertellen. Word of mouth is de meest machtige vorm van marketing en ook de oudste. Als je dat doet met echt kwaliteit en aandacht en dienstverlening in de winkel dan kost het relatief weinig en is het effectief. Albert Heijn en Jumbo pompen giga bedragen in tv-commercials, Marqt stopt het in aandacht voor klant en product. Dat is een keuze en strategie."

Kan het ooit een concurrent van AH worden? ,,Nee, het is een winkel waar je een bewuste keuze voor maakt. Je gaat het niet doen op basis van prijs of bereikbaarheid. Als je in een willekeurig richtingeen steen drie kilometer weggooit, dan gooi je een raam in bij Albert Heijn. Dat gat is zo gigantisch groot. In Zaandam voelen ze niet eens dat Marqt bestaat. Ze moeten niet gaan denken dat ze Appie als David en Goliath op de knieën gaan krijgen. Don't even dream about it. Dat hoeft ook niet. Bij AH is de omzet die zij verliezen aan Marqt op jaarbasis alsof er een wisselgeldfout is gemaakt bij de kassa. Ze zien het niet terug in de cijfers."

Wat zou je Marqt nog kunnen adviseren? ,,Inspelen op de foodhall trend: kookworkshops in winkels. Laat meer mensen ontdekken dat het lekkerder is, gezonder en makkelijk om te bereiden in plaats van alles voorgesneden. Of een kas in de winkel zetten met een lagere temperatuur, om de houdbaarheid van producten te verbeteren."

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page